joi, 19 februarie 2009

Fotografia de nunta

Cea mai dezvoltata ramura a fotografiei in Romania este fotografia de nunta. Probabil si zona unde se patrunde cel mai usor si unde trecerea de la amatorism la profesionalism este cea mai putin abrupta. Din punctul meu de vedere este si zona unde se fac cele mai multe compromisuri, unde calitatea poate ajunge la cote destul de joase si unde se resimte cel mai mult lipsa de informatie si educatie.
Dezvoltarea digitala din ultimii ani a predus si ea destule schimbari si cumva fotografia a devenit mult mai accesibila. Insa principiile fotografiei au ramas aceleasi. Posibilitatea de a vedea rezultatul imediat induce impresia ca a fotografia este mult mai usor decat pe vremea filmului si puzderia de modele de aparate foto cu tehnologii care mai de care mai avansate vine in ajutorul fotografului lipsit de cunostinte sau pricepere. Apare impresia ca se poate fotografia foarte usor si se pot obtine rezultate buna insa asta da nastere la o capcana pentru ca ceea ce vedem pe ecranul camerei foto poate fi destul de diferit de ceea ce apare pe hartie atunci cand produsul final se constituie in imaginea printata pe hartie.
O sa incerc sa explic putin cam care este procesul din punctul de vedere al unui profesionist si cat de lung este drumul de la apasarea butonului declansator al camerei si poza printata pe hartie.
Si acum ca si inainte pentru o calitate foarte buna este nevoie printre altele de instrumente foarte bune si de folosirea lor cat mai bine. Lasand abilitatile si talentul fotografului la o parte, pentru a obtine calitate foarte buna este nevoie de un aparat foarte bun si aici lucrurile se impart din ce in ce mai amanuntit si depind de multe detalii cum ar fi calitatea captatorului de imagine adica a senzorului, calitatea sistemului de focalizarea, calitatea obiectivului de pe aparat, imbinarea tuturor in formarea unui sistem cat mai eficient. Si daca o singura rotita din tot acest angrenaj nu functioneaza cum trebuie rezultatele pot fi uneori extrem de dezamagitoare. Degeaba exista montat pe aparat un obiectiv extrem de bun daca focalizarea se face pe copacii din spate in loc sa se faca pe mireasa care sta asezata frumos in mijlocul cadrului. Pe langa aspectele evidente - da, e destul de clar ca e nevoie de o camera buna - mai sunt si alte aspecte mai putin cunoscute dar care pot avea un rol la fel de important in obtinerea rezultatului. De exemplu cardul de memorie pe care se salveaza imaginile in aparat. Poti avea surpriza ca este plin tocmai atunci cand ai de tras un cadru foarte important. Sau poti avea erori de citire sau de scriere pe card, sau pot fi pozele corupte si asa mai departe. Asa cum pe vremea filmului una din etape - obligatorii de altfel - era developarea filmului tot asa acum in era digitala una din etape este editarea imaginilor. Si asta este una din partile care nu se vad si care este mai putin cunoscuta. Si vorbind de un nivel profesionist lucrurile sunt destul de complexe. Este nevoie de un calculator(s-ar putea spune destul de performant) cu suficient spatiu pe hard si cu software-ul potrivit. Calculator, hard-drive-uri(recomandabil externe), software potrivit, monitor de calitate, sistem de calibrare, imprimanta de calitate, hartie de calitate si tot asa putem intra in cat mai multe detalii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu